Duktig idiot

Lite statistik över mina nyttightesveckor!
23 dagar har jag tagit 19 promenader och tränat innebandy 7 gånger.
Promenaderna blir tillsammans 982 minuter och träningarna 495 minuter.
Det är ganska bra tycker jag! Ser ju bra ut på papper iallafall.. :) Och med nyttighetsveckor menar jag veckor utan godis och typ alla onyttigheter man kan tänka sig!

Nu över till ämnet rökning.. Haha, fick för mig att läsa lite om skiten, så tänkte jag att jag kan ju lägga upp lite fakta! Kan ju vara någon dum människa som inte vet :)

När man röker tobak suger man i sig tusentals giftiga ämnen. Rökning kan leda till olika skador och sjukdomar, och ungefär varannan person som röker dör tidigare än vad han eller hon hade gjort utan rökning. Dessutom är tobak dyrt, och kan göra att man får finnar, sämre kondition och mindre sexlust. Ändå är det vanligt att man börjar röka för att vara häftig eller snygg.

Cigaretter innehåller inte bara tobak, i röken från en tänd cigarett finns ungefär 4000 kemiska ämnen. Många av dem kan ge cancer. De farligaste ämnena:
  • Nikotin, ett ämne som bara är tillåtet i tobak och i produkter som ska hjälpa den som vill sluta röka eller snusa. Nikotin är så farligt att om man fick nikotinet från fyra cigaretter direkt i blodet skulle man dö.
  • Cyanväte, en giftig gas.
  • Koloxid, en giftig gas som bland annat finns i bilavgaser.
  • Tjära, som innehåller många olika ämnen, bland annat ett som ger cancer. Förutom i cigaretter används tjära bland annat i asfalt och målarfärg
  • Exempel på andra farliga ämnen är bly, kadmium, ammoniak, aceton och metanol.

Alkoholism - alkoholberoende

Om man är alkoholberoende, eller alkoholist som det också kallas, dricker man så mycket att kroppen vänjer sig vid att vara påverkad av alkohol. Det blir svårt att klara sig utan alkohol, även om man själv vill, och om man slutar dricka blir man allvarligt sjuk, får abstinensbesvär. Alkoholberoende är en sjukdom, som skadar kroppen och ofta leder till problem med familjen, kompisar och pengar.

Varför blir man beroende?

Alkohol är en drog, som man kan reagera olika på. En del slappnar av, andra blir aggressiva och stökiga när de har druckit. Effekterna kan upplevas som positiva och göra att man vill dricka igen, det är därför man kan bli beroende av alkohol. Beroendet kan också börja med att man dricker mycket av någon speciell anledning, till exempel om det har hänt något jobbigt

källa: http://www.umo.se/Dricka-roka-knarka/Alkohol/

Risker med rökning

I tabellen nedan ser vi hur många gånger högre risk rökaren löper för några mycket allvarliga sjukdomar. Flera av dessa orsakar ofta dödsfall. Uppgifterna bygger på information från Sjukvårdsrådgivningen.

Sjukdom Ggr ökad risk
Lungcancer 15
Matstrupscancer 10
KOL 10
Hjärtinfarkt innan 50 år 5
Hjärtinfarkt efter 50 år 3
Urinblåsecancer 3
Slaganfall (stroke) 3
Tandlossning 3 - 4
Makuladegeneration. 3

källa: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1429

  

Haha. Tänk dig själv, du går in i en affär, och du går förbi precis varenda vara i hela affären. Du skulle kunna köpa, ett kilo frukt, en påse nötter, grönsaker eller en youghurt? Inte vet jag, nånting av det. Men istället, så går man som sagt förbi allt, och går fram till kassan, plockar ner ett paket som det står "Rökning skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning" eller "Rökning dödar" eller nåt annat som borde få vilken idiot som helst att tänka till. Men icke, själviskt köper man ett paket cigaretter för 50 spänn och går ut och blossar hejvilt! Usch vad äckligt. Jag mår illa.





Kommentarer
Postat av: -

Moraltant! klappklappklapp Moraltant! klappklappklapp Moraltant!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0